Nieuws

Bekijk hier alle laatste nieuwtjes van Museum Romeinse Katakomben. Maar vergeet vooral niet je in te schrijven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Raadpleeg ook onze Facebook en Instagram pagina’s. Bovendien vermelden wij regelmatig wat men aan evenementen, thema-rondleidingen en belevingen binnen ons museum kan verwachten.

3 maart – Heropening Museum Romeinse Katakomben

romeinse katakomben

Woensdag 3 maart zijn wij weer geopend. Wij zijn blij ons mooie museum weer open te mogen stellen voor publiek. Je kunt nu vast je rondleiding reserveren via deze website. Hopelijk tot gauw!

Wij vragen iedereen zich aan de gestelde regels te houden, zodat we met z’n allen (medewerkers en bezoekers) veilig kunnen genieten van het moois dat ons museum te bieden heeft. De spelregels vindt u op deze website, onze nieuwsbrief, Facebook, Instagram en de raamposters bij het kassagebouw.

Update Restauratieproject SRAL

The Conservation Institute

door Rosan Scheres – SRAL

Sinds afgelopen zomer is door het team van Stichting Restauratie Atelier Limburg al heel wat werk verzet in het Katakombencomplex en de resultaten daarvan zijn goed zichtbaar. Op veel van de in 1910 aangebrachte schilderingen komen voorstellingen en details tevoorschijn die lange tijd bedekt waren onder vuil- en roetsporen, of die aangetast waren geraakt door invloeden van het klimaat of door stootschades ontstaan door het intensieve gebruik van het complex door de jaren heen. De afgelopen maanden kwam het team voor uitdagingen te staan van nogal uiteenlopende aard.

In het Arcosolium van Zosimanus (crypte nr. 32), dat in oktober gerestaureerd is, leek de roetbevuiling op het gewelfje zodanig ernstig, dat men van tevoren niet kon vermoeden hoe verbluffend het resultaat zou zijn van het geduldig stapsgewijs schoondeppen van het oppervlak. Omdat dit resultaat zo indrukwekkend is, hebben de restauratoren ervoor gekozen om dit arcosolium (vooralsnog) slechts voor de helft te restaureren – dat wil zeggen dat alleen de rechterkant van de schildering is gereinigd en geretoucheerd. Dit om de bezoekers te kunnen tonen hoe het schadebeeld van de schilderingen ontstaan is en wat het belang van deze restauratie is. En simpelweg hoe charmant de kleuren en details van de schilderingen zijn, wanneer deze weer duidelijker zichtbaar zijn.

De roetsporen, die zijn veroorzaakt door de kaarsjes die lange tijd bij de rondleidingen gebruikt werden, ontsieren niet alleen de kleurige schilderingen. Ook in cryptes waar de muren oorspronkelijk onbeschilderd bleven, vormen de typische zwarte ‘stippen’ een erg storend vlekkenpatroon op de blanke mergelstenen bokken. Soms zijn zelfs namen erin leesbaar! Dit is bijvoorbeeld goed te zien in het westelijke deel van het complex, in de zogenaamde Dubbele Basiliek (crypte nr. 36), waar het SRAL team de afgelopen maand ook veel werk heeft verzet om deze aanslag te verwijderen. In zekere zin zijn de roetsporen echter ook een teken van de gebruiksgeschiedenis van het complex. Daarom wordt erover gedacht om op een nog nader te bepalen plek in het complex enkele van de roetsporen te laten zitten als een herinnering aan het intensief gebruik van de ruimtes en de tijd van de kaarsjes.

Naast de sterke roetbevuiling in de basilica, trof het team hier in één van de grafnissen ook een in het verleden ingestort muurtje van mergelblokken aan dat ooit al provisorisch door iemand opnieuw (los) opgestapeld was. Aan restaurator José Vetro was de afgelopen weken de taak om de blokken opnieuw te ordenen en de muur weer netjes op te bouwen en te voegen met een geschikte mortel.
Weer eens iets heel anders dan reinigen en retoucheren met een klein penseeltje! Maar net zo belangrijk voor het zorgvuldige behoud van de originele materie en voor een mooi eindresultaat.

‘Pareltjes’ is een serie korte verhalen die ingaat op bijzonderheden binnen ons museum, geschreven door één van onze vaste of gast-medewerkers.

Nieuwe website

In het verlengde van eerdere opvallende vernieuwingen die ons museum op korte termijn heeft meegemaakt, presenteren wij hier met trots deze sinds kort online gezette nieuwe website.

Met een duidelijke structuur ben je gelijk waar je zijn wilt en krijg je snel de informatie waar je naar op zoek bent. Snelle linkjes naar social media, bieden je bovendien de gelegenheid al onze posts over actuele informatie te bekijken. De website is dusdanig ingericht dat hij meteen ook klaar is voor de toekomst.

Frisse huisstijl

Eens in de zoveel tijd is het van belang met de tijd mee te gaan. Ook wij als museum zijn ervan overtuigd dat stilstaan achteruitgaan betekent. Vandaar dat wij sinds kort onze huisstijl strakker en eigentijdser hebben gemaakt. Het logo van Museum Romeinse Katakomben hebben wij teruggebracht naar de letters MRK. Deze vinden wij overal terug op onze huisstijldragers als banners, flyers, folders, affiches en stoepborden, maar ook via de diverse media-uitingen op filmpjes, social media, website en digitale nieuwsbrieven.

Middels het scannen van de overal terugkomende QR-codes kom je direct op onze website terecht voor alle benodigde informatie over ons museum. Van hieruit kun je makkelijk en snel reserveren voor de gewenste rondleiding.

Facelift kassagebouw

Als je onlangs nog in de buurt bent geweest van het museum, heb je het misschien al gezien; het kassagebouw is volledig gerenoveerd! Het pand is opnieuw gestuct en het houtwerk is geschilderd. Bij de ingang staan nieuwe bloembakken voor een vriendelijke ontvangst van de bezoekers. Binnenkort zie je al van ver dat je bij het museum aankomt. Nieuwsgierig? We houden je op de hoogte!
Disclaimer

Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.

Lees hier de disclaimer

Privacyverklaring

De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.

Contact

Plenkertstraat 55
6301 GL Valkenburg

info@katakomben.nl
T. +31 (0)43 6012554
M. +31 (0)6 51167856

Social Media

    

 

Fotografie: © MRK