Over ons

De geschiedenis van het museum

Vanaf circa 1850 was het heel gebruikelijk dat welgestelde mensen zich bezig hielden met archeologie en oude culturen. Zij verdiepten zich graag in kunst en wetenschap en dan het liefst in een eigen uniek project. Het opzetten van een museale collectie was een veel voorkomende vorm.

Het museum is gerealiseerd door Jan Diepen (op foto linksonder te zien, staand in het midden), zoon van een rijke textielindustrieel, in samenwerking met de beroemde architect Pierre Cuypers (op foto linksonder, zitten links). Cuypers’ vooral bekend als architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

De realisatie van het ondergrondse museum is zonder enige twijfel een van zijn meest bijzondere projecten. Een opzienbarend initiatief dat onder andere medewerking kreeg van het Vaticaan en de Romeinse autoriteiten. Een door Jan Diepen en Pierre Cuypers samengesteld projectteam reisde naar de catacomben in Rome ten behoeve van research en voorbereiding, en in 1910 werd Museum Romeinse Katakomben opengesteld voor het publiek.

Museum Romeinse Katakomben anno nu

2021

Museum Romeinse Katakomben is een uniek erfgoed met een ongekende culturele waarde. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in restauratie en vernieuwing en de weg naar een verdere professionalisering.

Museum Romeinse Katakomben wil dat iedereen zich welkom voelt. Voor situaties die erom vragen, maken we graag een rondleiding op maat. Dit geldt in het bijzonder voor bezoekers met een fysieke beperking, voor wie ons gangenstelsel niet altijd even toegankelijk is. Ook bieden wij rondleidingen aan in verschillende talen.

 

 

 

Disclaimer

Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.

Lees hier de disclaimer

Privacyverklaring

De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.

Contact

Plenkertstraat 55
6301 GL Valkenburg

info@romeinsekatakomben.nl
T. +31 (0)43 601 25 54

Social Media

 

 

Fotografie: © MRK