UNLOCKED

Oorlogsgeheimen onthuld

Reis mee naar de voormalige oorlogsfabriek

De expositie “UNLOCKED – Oorlogsgeheimen onthuld” werd ontworpen ter gelegenheid van de 75ste herdenking van de bevrijding van Valkenburg. Het Museum Romeinse Katakomben komt hiermee met een uniek project dat is opgezet rondom de mysterieuze wereld van het gangenstelsel waarbinnen zich, sinds 1912, de replica van de belangrijkste grafmonumenten uit de catacomben van Rome bevindt. Het museum mag zich verheugen in een jaarlijks toenemende belangstelling van bezoekers.

Zoals elk museum dat heeft, zijn er ook binnen de Valkenburgse Katakomben verborgen zaken, die het publiek nooit te zien krijgt. Het zijn geheimen, die slechts ingewijden kennen. Achter de gangen waarin de Romeinse grafkamers zich bevinden, ligt een verborgen wereld. Een relict uit de meest donkere tijd van onze recente geschiedenis. Wanneer men de ogen sluit en zich concentreert, hoort men de cadans van machines en andere fabrieksgeluiden, het gepraat en geroep van arbeiders, een smalspoortreintje komt voorbij. Men is terug in de oorlogsfabriek die hier in 1944 is gebouwd. Dan wordt het plots stil, voor eventjes maar, en wanneer men goed de oren spitst hoort men in de verte een steeds luider wordend geroezemoes van mensenstemmen, mannen en vrouwen, kinderen rennen spelend door de gangen, totdat ineens buiten het luchtalarm loeit en een onheilspellend gedonder steeds luider en dichterbij komt. Het zijn de geluiden van september 1944, toen hier 1700 mensen een veilig heenkomen vonden tegen het oorlogsgeweld van de gevechten tussen de Duitsers en de Amerikanen buiten de groeve.

Vanaf 13 september 2019 onthult het Museum Romeinse Katakomben zijn oorlogsgeheimen en neemt de gids u mee op een reis 75 jaar terug in de tijd, naar 1944. Laat u verrassen door de authenticiteit van deze site en de bijzondere display van Valkenburgs oorlogserfgoed.

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 12,50
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 7,00
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis
Museumkaart: gratis
CJP volwassenen: € 11,00
CJP kinderen t/m 11 jaar: € 6,00

​​Privé-rondleiding (alleen op reservering)

Volwassenen: € 16,00
Kinderen: € 10,00

​Deze themarondleiding is niet geschikt voor rollator- en rolstoelgebruikers.

Andere rondleidingen

Circle of Life

Circle of life’ is een spannende ondergrondse beleving voor het hele gezin. De spelers moeten met behulp van aanwijzingen & tips een aantal vragen beantwoorden, raadsels oplossen en uitdagende opdrachten uitvoeren.

Op zoek naar Caecilia

Maak een spannende tocht in een onderaards labyrint! Ga op zoek naar Cecilia, die op een geheime plek in dit ondergrondse doolhof begraven ligt… Aan de hand van een geheimzinnige oude plattegrond zoeken jullie samen de juiste weg.

Beleef Rome in één dag!

Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende, kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen. De rijk versierde crypten -zo’n 25 meter onder het aardoppervlak- zijn overweldigend mooi.
Disclaimer

Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.

Lees hier de disclaimer

Privacyverklaring

De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.

Contact

Plenkertstraat 55
6301 GL Valkenburg

info@romeinsekatakomben.nl
T. +31 (0)43 601 25 54

Social Media

 

 

Fotografie: © MRK