Wonderen
Zolang de mensheid bestaat doen er verhalen over wonderen de ronden, dingen die niet met logica of door gezond verstand te verklaren zijn. Ook in de Griekse en Romeinse mythologie kende men wonderen, zoals het verhaal van Orpheus, die terugkeerde uit het dodenrijk, of Zeus, die zich veranderde in een stier om de beeldschone Europa, de wijdogige, te verleiden. Of Venus die geboren werd uit het schuim der zee.
Spiritualiteit
Ook in onze tijd wordt nog steeds in wonderen geloofd. Ondanks de voortgang van de wetenschap, die allerlei verklaringen gevonden heeft voor verschijnselen die vroeger als onverklaarbaar ervaren werden. Zo zijn er nog veel mensen die geloven in gebedsgenezing, handoplegging en telepathie. Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders gelooft dat wonderen bestaan. Dit ‘geloof’ is steeds minder vaak verbonden aan een specifieke cultuur en/of religie, en wordt regelmatig als ‘spiritualiteit’ omschreven. Eén op de vier inwoners van Nederland heeft wel eens iets meegemaakt waarvoor geen verklaring was te vinden en dit heeft naar eigen zeggen een positieve invloed op hun leven gehad. Daarnaast bestaat er in onze tijd ook de wereld van de film en de virtuele realiteit, waarin de meest onwaarschijnlijke gebeurtenissen gesimuleerd worden. De wereld van kunst en verbeelding.
Diverse culturen
Het geloven in wonderen komt in alle tijden en alle culturen voor. In diverse culturen ontmoeten we sjamanen, medicijnmannen, druïdes en profeten. Ook in de Bijbel komen veel wonderen voor, maar wonderen zijn dus niet alleen voorbehouden aan het Jodendom en Christendom. In de Romeinse catacomben komen veel afbeeldingen voor van wonderen, de meesten op basis van de Bijbel. Gidsen leiden je langs allerlei prachtige fresco’s, ofwel murale kunstuitingen die gemaakt zijn in een periode van de tweede tot ongeveer de achtste eeuw.




Andere rondleidingen

Gesloten voor publiek

De geheimen van water
Water wordt sinds de Klassieke Oudheid beschouwd als een van de natuurelementen naast aarde, vuur en lucht. Het symboliseert alles wat stroomt: onze emoties, het onderbewustzijn, onze verbeelding en onze intuïtie.

Beleef Rome in één dag!
Disclaimer
Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.
Lees hier de disclaimer
Privacyverklaring
De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.
Culturele ANBI
