Geheime tuinen

Een ondergrondse wandeling langs geheime tuinen in ons ondergrondse gangenstelsel. Via indrukwekkende mythologische verhalen, kleurrijke fresco’s en verhalen uit het dagelijkse leven worden de gebruiken in en rond de natuur in het oude Rome onthuld.

De mens omringt zich graag met een natuurlijke omgeving waarin hij zich thuis voelt. Er zijn dan ook overal en in alle tijden tuinen te vinden. In de oudheid spreekt men al van de hangende tuinen der Babyloniërs. Ook de Romeinen waren gek op tuinen.

Gelukzaligheid
Binnen de iconografie van de catacomben spelen pastorale en idyllische c.q. paradijselijke voorstellingen een zeer grote rol. Volgens het heidense geloof van de Romeinen ging een belangrijk iemand, en zeker een goed mens, naar het goede, gezegende deel van de onderwereld: de Elysische velden of het Elysium, voorgesteld als het eiland der gelukzaligheid. Dit eiland lag ver verwijderd van het rijk der goden en mensen. Er waait daar continue een koele luchtstroom en de bomen zijn beladen met bloemen, die schitteren als goud (volgens Pindaros).

Landleven
Thema’s die het landleven uitbeeldden waren dan ook erg populair. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de heidense/pagane grafkunst vaak afbeeldingen van tuinen, dieren en mythologische figuren gebruikt worden, wiens levensloop op een of andere manier met deze idyllische wereld in verband stond.

Ook in de kunst van de Romeinse vroegchristelijke catacomben maakte men gebruik van deze thema’s. Bij de voorstellingen gaat het in de eerste plaats om herdersfiguren (vooral schaap- en ramdragers, maar ook rustende en weidende herders) en verder om motieven zoals bloemen (rode bloemknoppen), vogels (o.a. pauwen, duiven), tuin- en huisdieren, zeewezens, vissers, decoratieve hoofden, hekwerken, seizoenen, waterbekkens en fonteinen.

Andere rondleidingen

Gesloten voor publiek

Deze rondleiding neemt je mee naar de plekken in de 'Catabombe di Roma' die in Rome niet meer te bezichtigen zijn. Steeds meer catacomben in Rome sluiten hun deuren voor publiek. In ons museum kunt u nog steeds genieten van de crypten en prachtige fresco's die zich in Rome achter gesloten deuren bevinden.....

Circle of Life

'Circle of Life’ is een spannende ondergrondse beleving voor het hele gezin. De spelers moeten met behulp van aanwijzingen & tips een aantal vragen beantwoorden, raadsels oplossen en uitdagende opdrachten uitvoeren. En oh ja, je moet zelf de juiste  weg vinden in ons gangenstelsel om alle opdrachten te kunnen voltooien....

Beleef Rome in één dag!

Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende, kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen. De rijk versierde crypten -zo’n 25 meter onder het aardoppervlak- zijn overweldigend mooi. De fresco’s openbaren bijzondere verhalen, oude rituelen, en verrassende scènes uit het dagelijkse leven 

Disclaimer

Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.

Lees hier de disclaimer

Privacyverklaring

De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.

Contact

Plenkertstraat 55
6301 GL Valkenburg

info@romeinsekatakomben.nl
T. +31 (0)43 601 25 54

Social Media

 

 

Fotografie: © MRK